Anchetă

Afacerea „Ventilatorul“ sau de ce vrea Marcoci să impună un Directorat ilegal la CE Oltenia

Toată lumea constată că procedura de selecție a unui nou Directorat la Complexul Energetic Oltenia a fost dubioasă, ca să nu spunem ilegală, dar șeful Consiliului de Supraveghere, Alexandru Marcoci, își riscă libertatea și încearcă să impună finalizarea procedurii. Și nu riscă doar libertatea lui, ci pe a tuturor celor implicați în procedură.

Vă reamintim pe scurt unde este problema. La procedura de selecție au participat în jur de 30 de persoane, multe cu experiență în conducerea CEO, unii chiar foști directori. Cu toate acestea, firma de recrutare a promovat pe lista scurtă doar trei persoane, adică pe cei trei actuali directori. Supraveghetorii ar trebui să aleagă din lista scurtă pe cei mai buni, dar cum să aleagă, când numărul minim de membri ai Directoratului este de trei? Presa s-a sesizat prima și a aflat că doi dintre cei trei directori selectați sunt cei care au ales și plătit firma de recrutare, fiind un conflict de interese evident.

Două entități din cadrul Ministerului Energiei, Direcția Antifraudă, Integritate și Inspecție și Direcția Generală Juridică și Relații Instituționale, au făcut verificări și au constatat că există suspiciuni rezonabile cu privire la existența unui conflict de interese. Și procurorii DNA verifică selecția extrem de dubioasă și au cerut documentele de la CE Oltenia.

Procedura de selecție fusese suspendată pe perioada verificărilor făcute de Ministerul Energiei, iar acum suspendarea a fost anulată, fiind două posibilități. Una legală, prin care supraveghetorii să dispună reluarea procedurii de recrutare, alta dorită de Marcoci - președintele CS, care vrea să impună semnarea unor contracte pe patru ani cu Plaveti, Trufelea și Ion Bălășoiu. Adică acel conflict de interese, deja semnalat public, să producă efecte pe mai departe și cine știe câți se vor alege cu dosare penale, pentru interesele unora.

Vor să acopere banii spălați la Rovinari

Și, dacă tot vorbim de interesele unora, să vă dăm și câteva exemple. Unele care sunt deja cercetate în celălalt dosar făcut de DNA în acest an la CE Oltenia, de unde aflăm de ce grupul 5 de la Termocentrala Rovinari, aflat în modernizare de zece ani, nu este pus în funcțiune, după o investiție de peste 100 de milioane de euro.

Din interceptările aflate la dosar, aflăm cum una din firmele care au câștigat licitații la Rovinari, Energomontaj, făcea presiuni în sensul eliminării prevederilor legate de achiziția unui ventilator de gaze.

La licitație, o firmă din Moldova a fost descalificată tocmai pentru că nu avea acordul de subcontractare pentru ventilator cu o firma din Germania, aceeași firma care era partener și pentru Energomontaj. În interceptări se sugearează că Marcoci s-a implicat la ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice) pentru ca oferta moldoveanului să fie declarată neconformă.

“E și ăsta... moldoveanul, licitația a fost câștigată și pentru o mică chestie că nu aveau contract cu firma aia nemțească”, se arată în referatul DNA prin care a fost pus sub control judiciar fostul director al Termocentralei Rovinari, Iosif Chircă.

Licitația a fost câștigată de Energomontaj, doar că ventilatorul nu a mai ajuns nici în ziua de astăzi. Așa că s-au gândit “băieții deștepți” să scoată ventilatorul din contract și să repare unul mai vechi, aflat în rezervă la Rovinari. Iar pentru asta au avut nevoie de acordul Consiliului de Supraveghere, controlat de președintele Alexandru Marcoci.

Vă mai prezentăm câteva discuții dintre managerul Plaveti și intermediarul șpăgilor, Ion Macovei, consemnate în referatul DNA care are peste 200 de pagini:

Plaveti: O să mă uit la Energo...

Macovei: Și eu ce să-i spun acuma? Deci, actul adițional l-a primit sau încă nu?

Plaveti: Nu l-a primit, că actul e făcut mai demult și ar trebui să intre în C.S., dar nu știu când o să fie, că fiind valoarea foarte mare, e de aprobarea C.S.

Macovei: Aha...

Plaveti: Noi l-am făcut, l-am dat mai departe și C.S.-ul trebuie să se întrunească, nu știu dacă săptămâna asta, săptămâna viitoare, ei trebuie să aibă ședință ca să... să facem ceva la C.S.... că ajunge actul adițional.

Macovei: Deci, mai durează asta. Și atunci produsele din magazie de care avea el nevoie nu li s-a scos.

Plaveti: Ce? Nu acuma... Nu, stai să ne înțelegem! Sunt multe acte adiționale. Noi avem tot soiul de acte adiționale cu contractele pe care le... că ei au multe contracte...

Macovei: Aha...

Plaveti: Depinde la care se referă. Acuma, nici nu știu...la cel cu... ăsta cu...

Macovei: Trebuie să scoată ceva din magazie pentru...

Plaveti: Păi nu, alea le scoatem noi, nu-i problemă. Deci, noi acolo... deci... dacă vorbim doar de contractul cu Energomontaj...

Macovei: Da.

Plaveti: ...care este pe canalul de gaze, este doar al lui. Nu este în consorțiu cu Romelectro.

Macovei: A, ăla, ăla... (neinteligibil).

Plaveti: Iar pe ăla sunt... sunt două aspecte acolo. Unu: este amplasamentul, cum spune el, când s-a predat amplasamentul. Doi: este când trebuiau finalizate lucrările de construcții și punctul trei: este despre ventilator... Deci, pe parte de ventilator, nu-i luăm penalități.

Macovei: OK.”

 

Înțelegem că, pentru oamenii din afara problemei, discuțiile interceptate nu sunt suficient de clare. Cei din companie înțeleg însă că interceptările arată că membri din Directorat și din Consiliul de Supraveghere fac parte, practic, dintr-un grup infracțional. Oare câte piese vechi sunt pe grupul așa-zis modernizat de la Rovinari?

Consiliul de Supraveghere pare decorativ la CE Oltenia, dar când este vorba de contracte mari, trebuie să își dea acordul. Iar cel care taie și spânzură este Marcoci, un tip pe care studiile în geografie nu l-ar fi recomandat pentru un astfel de post, dar prietenia cu fostul ministru Virgil Popescu - da.

Vă mai prezentăm câteva discuții referitoare la implicarea Consiliului de Supraveghere:

Plaveti: Deci, săptămâna asta sau săptămâna viitoare, când e CS-ul, se închide, gata.

Macovei: Păi, asta a mai rămas. Act adițional... (neinteligibil) faza a treia. 

(...)

Plaveti: El va avea actul adițional finalizat și semnat, imediat ce iese din CS. Adică, dacă e CS-ul mâine... pe ședința de CS e actul respectiv, el... înseamnă că vineri are actul adițional, că ajunge și la mine și...”.

 

Grupul de la Mehedinți

CE Oltenia este condus, de facto, de o grupare controlată încă de fostul ministru Virgil Popescu. Cel mai important exponent al grupului este acest Marcoci, care, în ciuda celor constatate de organele de control ale Ministerului Energiei și în ciuda faptului că structura de audit a CEO este în acord cu cele susținute de aceste organe, a hotărât începerea interviurilor cu cei trei candidați selectați pe lista scurtă, inclusiv cu cei doi semnatari ai contractului cu firma de recrutare, Plaveti și Trufelea, persoane aflate în conflict de interese. Azi și mâine vor avea loc interviurile.

Care este miza lui Marcoci? Un eventual eșec al procesului de selectie poate duce la demisia Consiliului de Supraveghere, iar Marcoci nu ar îndeplini noile condiții impuse de legislație, pentru a fi selectat.

Articolul 28, alin. 3 din OUG 109, prevede: „Membrii consiliului de administraţie trebuie să aibă studii superioare şi experienţă în domeniul ştiinţelor inginereşti, economice, sociale, juridice sau în domeniul de activitate al respectivei întreprinderi publice de cel puţin 7 ani“. 

Conform CV-ului de pe site-ul CEO, Marcoci nu are nici studiile superioare necesare, el fiind absolvent de Geografie, și nici experiență în domeniul de activitate.

De altfel, Plaveti este un bun executant al dorințelor lui Virgil Popescu, transmise prin acest Marcoci. În ultimul an, au fost angajați doar mehedințeni la CEO, fie la Cariera Husnicioara, fie la carierele din zona Motru. 

Chiar săptămâna trecută, Directoratul a mai aprobat angajarea a două persoane pentru Motru, ambele din Mehedinți. Este an electoral, iar Virgil Popescu are nevoie de voturi pentru PNL...

Am primit și informații referitoare la un individ angajat la Husnicioara, pe un salariu de opt mii de lei, care nici nu trece pe la serviciu. Le verificăm și revenim pe subiect.

În loc de concluzie, o să punem câteva întrebări:

1. Având în vedere opinia Ministerului Energiei, că există suspiciunea rezonabilă de conflict de interese pentru Plaveti și Trufelea, membrii CS vor risca să-i numească pe 4 ani? Își riscă libertatea lor pentru interesele grupării de la Mehedinți?

2. Dacă nu se face numirea pe patru ani, Consiliul de Supraveghere mai poate să prelungească mandatele lui Plaveti și Trufelea, începând cu aprilie, când le expiră actualele mandate?

Vizualizări: 7,136

Alte articole din Anchetă:

Citește și: