Actualitate
Acuză CE Oltenia că îi cere o garanție de trei milioane de euro
Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, susține că i s-a cerut de către Complexul Energetic Oltenia o garanţie de 3 milioane euro pentru perioada iernii, pentru că altfel este posibil ca oraşul Craiova să nu mai fie încălzit. Primărița face scandal, dar uită că a închis Termo Craiova, lăsând în urmă o datorie uriașă către producătorul de energie.
“Păi de ce să punem această garanţie pe care nu o foloseşte nimeni? Presupunem că avem aceşti bani: îi punem într-un cont şi nu se poate atinge nimeni de ei: nici Craiova, nici CEO nu îi poate folosi. Sper să înţeleagă că Termo Urban (n.r. - noua societate a CL Craiova de distribuţie a energiei termice în sistem centralizat) nu are nicio datorie către CEO, este pe zero. S-a constituit deja o garanţie de 250.000 euro, chiar 300.000 de euro, nu s-au atins de această garanţie că nu a fost nevoie. Şi atunci de ce să mai constituim o garanţie de 3 milioane de euro? Pentru care motiv?”, a spus Vasilescu.
Drept este că noua firmă nu are datorii, dar cea de dinaintea ei a lăsat o gaură de zece de milioane de euro în bugetul CE Oltenia, situație pe care actuala administrație a companiei nu vrea să o repete.
Termocentrala Craiova II, care asigură agentul termic în capitala Băniei, va fi externalizată până în 2023. Deja a fost aprobată divizarea CE Oltenia, iar ideea ar fi ca societatea care preia termocentrala să fuzioneze cu societatea de distribuție a agentului termic. O situație care nu îi convine primăriței din Craiova. “Luăm CET 2 pentru ce? Să plătim certificatele verzi, să plătim nişte salarii care sunt de la 3.000 lei în sus pentru vreo 700 de oameni, retehnologizare şi așa mai departe. Din ce?”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.
Aceasta susţine că incertitudinea privind viitorul Complexului Energetic Oltenia creează probleme autorităţilor locale în ceea ce priveşte furnizarea agentului termic. “Eu am întrebat de fiecare dată ce se întâmplă cu CE Oltenia, pentru că noi va trebui să luăm o măsură şi care este aceea. Pe panouri solare este o utopie, nu funcţionează nicăieri în UE, niciun oraş nu se încălzeşte pe panouri solare sau energie eoliană sau hidro sau pe gaze. Dar ni se spune că pe gaze vor impozita centralele de apartament, ceea ce iarăşi este o veste proastă. Iar de la Comisia Europeană nu sunt veşti bune pentru această zonă”, a mai susținut Lia Olguța Vasilescu.
Mineritul din Gorj a subvenționat ani la rând agentul termic din Craiova, Timișoara, Oradea, Drobeta Turnu Severin și așa mai departe, prin faptul că societățile de termoficare au acumulat restanțe uriașe în ceea ce privește plata cărbunelui.