Anchetă
Achitare pentru angajatele Ocolului Silvic Runcu trimise în judecată pentru delapidare
Două angajate ale Ocolului Silvic Runcu din cadrul Direcției Silvice Gorj, trimise în judecată pentru delapidare, fals intelectual şi uz de fals au fost achitate, prin hotărârea pronunțată în urmă cu nici o săptămână de magistrații Judecătoriei Târgu Jiu. Este vorba de casiera și contabila șefă a unității. În procesul penal, Direcția Silvică Gorj s-a constituit parte civilă cu aproape 360 mii lei.
Angajatele Direcției Silvice Gorj de la Ocolul Silvic Runcu au trebuit să dea socoteală în fața magistraților pentru fapte care s-ar fi petrecut în perioada februarie 2010-decembrie 2011. Totul a plecat de la verificările făcute de organele de control din cadrul Direcţiei Silvice Gorj, la începutul anului 2012, în evidentele contabile ale Ocolului Silvic Runcu, cu privire la modul de gestionare a fondurilor băneşti.
Organele de control au constat atunci operaţiuni financiar contabile efectuate prin casieria ocolului silvic pe baza unor documente contabile neaprobate de şeful de ocol şi fără semnătura beneficiarului, în cuantum de circa 58 mii lei. Totodată, au constatat efectuarea unor plăţi prin casieria ocolului fără dispoziţii de plată sau pe baza unor dispoziţii de plată nesemnate de şeful de ocol, contabil şef, casier sau beneficiar, existenţa unor facturi fiscale achitate pentru procurarea pieselor şi materialelor, fără aprobarea şefului de ocol, fără referate de necesitate, note de recepţie-intrare a materialelor în magazie, sau bonuri de consum, efectuarea de operaţiuni financiar contabile fără documente justificative.
Direcția Silvică Gorj a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu în 2012, iar în 2013 a formulat plângere prin care a solicitat efectuarea de cercetări privind activitatea ilegala a celor două salariate. La termenele de judecată din octombrie 2021, respectiv noiembrie 2019, cele două angajate nu au recunoscut faptele astfel cum au fost reţinute în sarcina lor.
Magistrații Judecătoriei Târgu Jiu au dispus achitarea fostelor salariate ale Ocolului Silvic Runcu, întrucât nu au existat probe din care să rezulte că acestea au săvârşit infracţiunile pentru care au fost anchetate și judecate.
”Instanţa constată, pe de o parte, că în descrierea faptei de delapidare procurorul nu a menționat care sunt actele materiale săvârșite de fiecare inculpată în parte, şi nici sumele sau bunurile însușite ca urmarea a comiterii actelor materiale, în perioada 01.01.2010-30.11.2011, nici dacă lipsa în gestiune a fost temporară sau permanentă. În opinia instanței, enumerarea unor documente contabile, astfel cum au fost preluate din raportul de expertiză contabilă, fără să fie urmată de descrierea elementului material al infracţiunii de delapidare de care sunt acuzate inculpatele, echivalează cu lipsa descrierii faptei sub aspectul modalității de însuşire a sumelor de bani, respectiv a bunurilor, de stabilire a cuantumului sumei însușite de fiecare inculpată în parte, prin raportare la fiecare act material”, se arată în motivarea instanței.
În aceste condiții, magistrații au respins ca neîntemeiată acţiunea civilă formulată de Direcţia Silvică Gorj. De asemenea, instanța a obligat Direcția Silvică Gorj la plata către stat a sumei de 2000 lei, mare parte fiind aferentă fazei de urmărire penală, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.