Eveniment
A scăpat de acuzații
Un gorjean care a fost prins tăind ilegal copaci a scăpat de acuzații. Judecătoria Novaci a admis zilele trecute cererea procurorului, de renunțare la urmărirea penală.
Interesant este că gorjeanul a fost prins de două ori la furat de lemne, prima dată în mai 2021, de către reprezentantul Ocolului Silvic Polovragi, a doua oară în noiembrie același an, pe raza Ocolului Silvic Obârșia Lotrului-Voineasa.
Cercetările au arătat că bărbatul, cu ajutorul unui motoferăstrău, a tăiat de pe picior cei trei arbori, a fasonat in metri materialul lemnos si a fost surprins de organele silvice din cadrul OS Polovragi care i-au ridicat materialul lemnos. În celălalt caz, a tăiat de pe picior un arbore specia fag, l-a fasonat in bucăți de un metru, l-a încărcat in mașină, l-a transportat la domiciliul sau si l-a folosit in gospodărie.
În ambele cazuri a achitat prejudiciul produs. Pentru că nu a mai comis fapte penale între timp, bărbatul a scăpat. “Din probele administrate în cauză, rezultă că faptele pentru care a fost începută urmărirea penală, există și au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege, însă se apreciază că în cauză sunt aplicabile prevederile art. 318, alin l , 2 și 3 Cod Proc. Pen. conform căruia în cazul infracțiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, se poate renunța la urmărirea penală când se constată că nu există un interes public în urmărirea faptei.. Pentru stabilirea în concret a interesului public fată de criteriile stabilite de se vor avea în vedere împrejurările și consecințele comiterii faptei, faptul că suspectul a tăiat de pe picior arborii pentru a încălzi locuința, prejudiciul redus creat prin tăierea arborilor”, se arată în documentul de la instanță.
“Parchetul reține că dispunerea unei soluții de renunțare la urmărire penală în cauza care formează obiectul prezentei acuzații penale este suficientă pentru atenționarea persoanei cercetate asupra consecințelor reprobabile ale faptei săvârșite, aplicarea unei pedepse neavând în acest context un efect educativ și de reintegrare socială, ci unul contrar”, mai menționează sursa citată