Anchetă

A inventat cu lux de amănunte o tâlhărie pe Defileul Jiului. A păcălit și polițiștii, și familia!

Un bărbat din Petroșani a scăpat doar cu amendă penală după ce a inventat că a fost tâlhărit în Defileul Jiului. De fapt, și-a însușit banii firmei pentru care lucra, peste 20.000 de lei. Ca să fie convingător, și-a sunat și mama să îi spună ce a pățit, femeia mergând îngrijorată la fața locului. Până la urmă s-a aflat că a fost o minciună, astfel că bărbatul s-a ales cu o plângere pentru înșelăciune din partea patroanei firmei pentru care lucra. Între timp, părțile s-au împăcat, procesul penal pentru înșelăciune a fost stins, iar bărbatul s-a ales cu o amendă penală pentru inducerea în eroare a organelor judiciare. Sentința pronunțată de Judecătoria Petroșani pe 21 octombrie 2021 nu este definitivă.

 

Bărbarul a sesizat poliția pe 3 octombrie 2015 că, în jurul orei 2.00 noaptea, a fost victima unei infracțiuni de tâlhărie care a avut loc Defileul Jiului. A fost o tâlhărie inventată, omul dorind doar să își însușească suma de 21.473,47 lei.

În rechizitoriu se reține că, în cursul anului 2015, bărbatul a prestat servicii de transport marfă pentru o firmă care comercializa haine second-hand.

La data de 2 octombrie 2015 a efectuat un astfel de transport pentru o firmă din Caracal, pentru care a încasat de la clienți suma de 6473,47 lei. De asemenea, a mai primit 15.000 de lei de la o persoană care avea de rambursat un împrumut patroanei firmei din Caracal.

“În drumul de întoarcere spre Petroșani, la data de 03.10.2015, în jurul orei 02:00, pe Defileul Jiului – în apropierea limitei dintre județele Gorj și Hunedoara (zona Polatiște), inculpatul l-a oprit pe martorul M.M. (care se deplasa pe direcția Târgu Jiu – Petroșani la volanul autoutilitarei marca Ford Mondeo) și i-a spus că, la rândul său, a fost oprit de două sau trei persoane de etnie romă (dintre care una de sex feminin), aflate lângă o dubiță de culoare albă înmatriculată în Bulgaria, care l-au deposedat de suma de 21.473,47 lei, de suma de 460 euro, de un lanț de aur, de telefonul mobil și de cheile de la autoutilitara cu care se deplasa”, se arată în rechizitoriu.

Șoferul oprit s-a oferit să apeleze serviciul de urgență 112 (apel efectuat la ora 02:41) și i-a permis inculpatului să efectueze două apeluri telefonice, primul către mama sa (la ora 02:46) și cel de-al doilea către patroana firmei ai cărei bani erau de fapt (la ora 02:53). În urma apelurilor primite, atât patroana, cât și părinții bărbatului s-au deplasat la fața locului.

După aproximativ 15 minute, a sosit un echipaj de poliție, care a procedat la cercetarea locului faptei, la intersecția drumului E79 cu drumul forestier Polatiște, într-o zonă neiluminată. S-a constatat că portierele autoutilitarei se aflau în poziția închis neasigurate, fără urme vizibile la nivelul sistemelor de închidere, motorul era oprit și în contactul de pornire nu se afla nicio cheie.

A doua zi, bărbatul care susținea că a fost tâlhărit a depus plângere la Poliția Municipiului Petroșani, în care a povestit cum s-a întâmplat totul. Ar fi oprit la semnele făcute de un bărbat și o femeie (în apropierea cărora se afla o dubă albă), a coborât din autoturism (lăsând cheia în contact) și s-a deplasat către cei doi, moment în care o altă persoană l-a împins din spate, astfel că a căzut pe burtă pe nisip, unde a fost apăsat puternic pe spate cu genunchiul și cu ceva ascuțit, a fost amenințat de o voce groasă (că îi va fi tăiat gâtul și va fi omorât), apăsat cu mâna pe cap (fiindu-i astfel pus capul în nisip) și controlat în buzunare, de unde i-a fost luat telefonul mobil. 

“A precizat, de asemenea, inculpatul că a simțit când din spate i-a fost smuls lanțul de la gât și, după câteva minute, a fost eliberat, iar bărbatul respectiv s-a urcat în duba albă, care a plecat în viteză către Petroșani, inculpatul constatând că din autoutilitara condusă de el lipsesc: cheia lăsată în contact, plasa în care avea suma de 21.473,47 lei lei (lăsată pe scaunul din dreapta) și portofelul”, se arată în documentul de la instanță. 

Dosarul a fost clasat, oamenii legii având dubii că fapta s-a întâmplat. Presupusul tâlhărit nu a formulat plângere împotriva soluției de clasare, dar societatea păgubită a formulat plângere penală pe numele șoferului, acuzându-l de infracțiunea de înșelăciune. 

Bărbatul a fost trimis în judecătată de Parchetul Petroșani în luna mai 2019, sub acuzația de înșelăciune.

“Din coroborarea probelor administrate în prezenta cauză în faza de urmărire penală și în faza de judecată rezultă că, în noaptea de 02/03.10.2015, inculpatul nu a fost victima unei tâlhării pe Defileul Jiului (în zona Polatiște), astfel cum acesta, în mod nereal, a reclamat”, au concluzionat anchetatorii, pentru că bărbatul care susținea că a fost pus la pământ nu avea hainele murdare, iar pe jos nu erau semnele unei lupte. 

Acesta nu prezenta leziuni posttraumatice vizibile, deși spunea că s-a zbătut și că presupusul agresor l-a apăsat cu mâna pe cap în zona cefei și i-a tasat obrazul stâng pe nisipul aflat pe jos. “Or, este exclus ca inculpatul să nu fi prezentat nicio leziune (contuzie, excoriație, etc) și nu fi avut, cel puțin, urme de praf pe haine ca urmare a tuturor actelor de agresiune reclamate”, au susținut anchetatorii.

Mai mult, șoferul a vorbit după incident cu iubita lui, chiar de pe telefonul despre care a spus că i s-a furat.

Nici lanțul de aur nu era furat, ci amanetat cu câteva zile înainte, la o casă de amanet din zona Petroșani Nord. 

Până la urmă, părțile s-au împăcat, patroana și-a recuperat banii, iar șoferul s-a ales cu cinci mii de lei amendă penală pentru săvârșirea infracțiunii de inducerea în eroare a organelor judiciare.

Vizualizări: 16,318

Alte articole din Anchetă:

Citește și: