La modă
A găsit o comoară în pădure: un topor celt de aproape patru mii de ani
Descoperire istorică într-o pădure din Gorj. Un pasionat de arheologie a găsit un topor de tip celt, vechi de 3.500 - 4.000 de ani.
Piesa arheologică din Epoca Bronzului a fost descoperită în comuna gorjeană Cătunele, într-o pădure din satul Lupoaia și a ajuns, în cele din urmă, la Muzeul Județean.
"După câteva semnale de conserve a apărut şi acest obiect, care mi s-a părut foarte vechi, după care am ajuns acasă şi am zis să verific pe internet. Spre surprinderea mea, am văzut că acest obiect ar avea peste 3.500 de ani. M-am hotărât să-l aduc la muzeul din judeţul Gorj, să-l predau", a spus Ion Vintilescu, bărbatul care a descoperit toporul.
Piesa descoperită de cetăţeanul din Lupoaia face parte din Clasa Tezaur şi urmează să fie expertizată, potrivit directorului muzeului, Dumitru Hortopan.
Pe raza județului Gorj, ca și în alte zone ale țării, au mai fost descoperite topoare de tip celt, de diverse dimensiuni, unele dintre acestea fiind expuse la Muzeul Județean Gorj. „Descoperirile de tip Verbicioara mai putem menționa: depozitul de bronzuri de la Drăguțești (seceri și celturi), topoare de tip Dumbrăvioara, de la Bolboși, de tip Izvoarele de la Peștișani și Andreești, un topor de tip celt de la Vierșani, Jupânești, 5 topoare tip celt descoperite la Socu – Bărbătești ș.a.”, precizează dr. Gheorghe Calotoiu, în revista Litua a Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulesc”. De asemenea, mai există și alte topoare de tip celt descoperite, de-a lungul timpului, de „căutătorii de comori”, pe raza județului Gorj.