Actualitate
A făcut atac de cord când i-a fost anulată decizia de pensionare
Printr-o situație dramatică trec trei energeticieni care au lucrat la Termocentrala Rovinari. După nouă luni de stat la pensie, Casa de Pensii le-a anulat decizia de pensionare și îi obligă să se întoarcă la muncă. Unul dintre cei vizați de răzgândeala celor de la Casa de Pensii a făcut atac de cord și a ajuns la spital. Încă este sub supravegherea medicilor.
Cei trei au fost notificați și că trebuie să dea înapoi banii încasați pentru că cei de la Casa de Pensii s-au gândit mai bine și au stabilit că nu ar fi trebuit să iasă la pensie. Asta deși oamenii au primit adeverințe de la Complexul Energetic Oltenia pe legea 197, au ieșit la pensie cu ok-ul dat de Casa de Pensii, dar s-au reanalizat dosarele din nu se știe ce motiv și au fost anunțați că nu trebuie să iasă din câmpul muncii și trebuie să revină la serviciu.
Constantin Crețan a explicat această situație într-o emisiune la Radio Infinit. A declarar că vor da în judecată Casa de Pensii Gorj și vor cere daune. De altfel, Federația Națională a Muncii, din care face parte și Crețan a început protestele. A organizat un miting și la Târgu Jiu, dar oamenii nu au fost luați în calcul de nimeni.
„Primul protest l-am făcut la Drobeta Turnu-Severin. Ne-am așezat la discuții cu Casa de Pensii Mehedinți. Există o colaborare și am încheiat un protocol la mehedinți. Am continuat protestul și la Târgu Jiu. Am pichetat Casa de Pensii. Doamna directoare a plecat la București. Ne-a invitat la discuții juristul, dar nu am vrut să stăm de vorbă. În ultimele două luni, au anulat trei decizii de pensionare ale unor energeticieni de la Rovinari. Trei oameni care au ieșit la pensie. După nouă luni, să-i anulezi decizia de pensionare și să-i spui să meargă înapoi la serviciu sau să restituie sumele de bani. Unul dintre ei a avut un atac de cord și a fost internat în spital. Eu le atenționez în instanță Casele de Pensii că a pus în pericol viața acestui om. Omul încă e în spital”, a declarat Constantin Crețan.
Acesta a mai subliniat că pensiile nu pot fi anulate după nouă luni și că sindicatul se va îndrepta în instanță împotriva Casei de Pensii. Cei trei energeticieni au vârste între 54 și 58 de ani.
„Eu am lucrat în sistem, la Cariera Tismana I. Acești oameni care au fost la mentenanță, la Pompieri, rareori au mers la stingeri de incendii în comunități, dar ei au stins incendii în grupurile energetice, în benzile din cariere. Era singura formațiune care intervenea la incendii. Când intra în reparații un excavator de 1400, de peste 2200 de tone, ei curățau acest utilaj de sus până jos. Are 38 de metri înălțime. Acești pompieri interveneau. Culmea, CEO a eliberat adeverință pe 197 și oamenii au ieșit la pensie corect pe 197. S-a găsit cineva de la Casa de Pensii să spună că nu trebuie să aibă condiții deosebite de muncă că așa am hotărât noi. Eu le-am spus să nu meargă la serviciu. Celălalt e în spital. O să le cerem daune morale. Altul a ajuns la spital tot de supărare. Unul are 54 de ani, unul 57, altul 58. Nu poți să anulezi pensia unui om care a lucrat o viață în sistem că s-a gândit Casa de Pensii că n-are cum să iasă la pensie că e șofer”, a mai declarat Crețan într-o emisiune la Radio Infinit.