Actualitate
A crescut interesul gorjenilor pentru agricultura bio
Circa 170 de gorjeni s-au înregistrat la Direcția Agricolă Gorj ca operatori care desfăşoară activităţi de producţie în agricultura ecologică. Este cel mai mare număr înregistrat până acum, spun autoritățile. Agricultura ecologică este o metodă agricolă care urmărește să producă alimente utilizând substanțe și procese naturale. Prin urmare, are un impact limitat asupra mediului.
Operatorii au avut termen limită pentru a se înscrie. ”La data de 16 mai, termenul limită de înscriere pentru 2022, în județul Gorj avem înscriși 170 de operatori în agricultura ecologică, cu 172 de fișe de înregistrare. Cea mai mare afluență de până acum, ceea ce ne bucură. Observăm, iată, că această nișă a agriculturii ecologice devine din ce în ce mai accesată și mai abordată în județul Gorj”, a precizat Alin Petrică, directorul adjunct al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Gorj.
Cei mai mulți sunt producători în diverse domenii ale agriculturii, respectiv apicultură sau care dețin plantații cu arbuști fructiferi precum zmeu, mur, cătină, însă sunt și câțiva care se ocupă cu partea de procesare, precum cea a florei spontane. De asemenea, în Gorj este și un distribuitor de produse bio.
Pe lângă plățile directe, fermierii pot solicita de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și sumele care se acordă pentru agricultura ecologică, fie că au ferma recunoscută ca fiind ecologică sau se află în conversie.