Actualitate

Măsuri de urgență la excavatorul 03 de la Cariera Roșia

Semnalele din Sabotorii s-au dovedit a fi adevărate. După episodul dramatic de la Cariera Pinoasa, oamenii din carieră au povestit că la Cariera Roșia s-ar putea întâmpla fix la fel cu excavaorul 03, pentru că și aici s-a aplicat aceeași tehnologie de lucru greșită. 

Iată că după alerta dată de noi, CEO s-a gândit să efectueze niște lucrări de urgență, și anume, să dimensioneze treapta de lucru la Cariera Roșia, exact la excavatorul 03, semn că inginerul tehnolog care a fost schimbat din funcție de Trufelea cu câteva zile înainte de dezastrul de la Pinoasa, și care a povestit pe larg ce se poate întâmpla la Roșia, a avut dreptate.

Astfel, se dovedește că tehnologia de lucru în cariere aplicată până acum este proastă și șefii CEO, strânși cu ușa, înțeleg să facă acum ce trebuia făcut demult. Astfel, pentru a preîntâmpina un dezastru la Roșia, așa cum s-a întâmplat la Cariera Pinoasa când un deal s-a prăbușit peste excavatoare, Complexul Energetic Oltenia declanșează procedura de atribuire a unui contract sectorial de servicii

,,Lucrări de excavare a 30.000 metri cubi steril în frontul excavatorului E-2000- 03, de la cota +231 la cota+214 :15.000 mc. excavat, încărcat și transportat, 15.000 mc. excavat cu depunere în releu și împins", pentru UMC Rosia - Pesteana, sector Rosia, cod CPV 45500000-2, procedura de achiziție fiind cumpărare directă.

Elemente tehnice aduse în spațiul public: ”Înălțimea treptei de excavare în scurt timp va fi de peste 30 de metri. Asta înseamnă că excavatorul va lucra cu cozoroc, într-un material fisurat, existând posibilitatea să se întâmple același lucru ca la Pinoasa”.

În prezent, la 12 zile de la accidentul de la Pinoasa,  prin serviciile pe care le contractează acum CEO, practic se dimensionează treapta de lucru la maximum 30 de metri, urmând lucrări de decapare cu utilaje auxiliare clasice, treapta fiind cu mult peste 30 de metri din cauza reliefului, iar asta pune în nesiguranță utilajul și oamenii. Mai exact, malul riscă să se rupă și să se prăbușească peste excavator. 

Lucrările vin în regim de urgență, dată fiind situația,  iar pentru aceste servicii compania va plăti 148.050,00 lei, fără TVA, potrivit anunțului datat ieri, 13 august, în ziua în care actualul șef de directorat, Dan Iulius Plaveti a revenit din concediu.

Termenul de  execuție al acestor  servicii este de 30 zile lucrătoare de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

 

Vizualizări: 5,893

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: